Najważniejsze właściwości surowej czekolady

Na półkach sklepowych bez problemu znajdziesz czekoladę gorzką, białą, czy mleczną w, najróżniejszych wersjach smakowych. A czy słyszałaś/-eś kiedyś o surowej czekoladzie? Jeśli nie, to warto poznać ten produkt, ponieważ oprócz wyjątkowego smaku jest bogaty w cenne dla zdrowia składniki.
Czekolada klasyczna i surowa – czym się różnią?
Zarówno surowa, jak i klasyczna czekolada powstają z ziaren kakaowca. Jednak sposób, w jaki są one przetwarzane, jest zupełnie inny. Zgodnie z nazwą surowa czekolada powstaje z surowych ziaren, które nie są palone i prażone, a jedynie poddawane procesowi fermentacji i suszenia.
To właśnie odmienny sposób przetwarzania ziaren kakaowca decyduje o tym, że raw cocoa posiada zupełnie inne właściwości. Podczas produkcji klasycznej czekolady ziarna kakaowca są palone lub prażone w temperaturze 130-400°C, a także alkalizowane w celu polepszenia rozpuszczalności i pozbycia się goryczki. Niestety taki proces prowadzi do znacznych strat antyoksydantów, które decydują o właściwościach prozdrowotnych ziaren kakaowca. Cenne składniki są niszczone również podczas mieszania składników (tzw. konszowania), które w procesie produkcji klasycznej czekolady odbywa się w wysokiej temperaturze. Z kolei konszowanie w przypadku surowej czekolady robi się na zimno.
Niewątpliwą zaletą jest również to, że do produkcji surowej czekolady wykorzystuje się zazwyczaj ziarna pochodzące z ekologicznych upraw kakaowców. Dzięki temu są one nie tylko zdrowsze (konwencjonalne uprawy są niejednokrotnie silnie opryskiwane pestycydami), ale także wyróżniają się wyrazistym, niezapomnianym smakiem.
Zastanawiając się nad tym, czy raw cocoa będzie dobrym wyborem, możesz mieć wątpliwości, czy znajdziesz produkt, którego smak zaspokoi Twoje kubki smakowe. Podczas zakupu klasycznej czekolady raczej nie masz tego problemu, ponieważ producenci prześcigają się w wymyślaniu nowych smaków i dodatków do czekolad. Nie musisz się jednak martwić o to, że w przypadku surowej czekolady wybór będzie znacznie ograniczony. Wręcz przeciwnie, możesz wybierać zarówno spośród czekolad w tabliczkach, jak i wielu pysznych produktów oblanych czekoladą z surowych ziaren kakaowca m.in.:
- owoców (np. bananów, śliwek, brzoskwini, moreli),
- migdałów,
- orzechów (np. brazylijskich, nerkowca).
Czy surowa czekolada to zdrowszy wybór?
Wiele osób sięgając po tabliczkę klasycznej czekolady, ma wyrzuty sumienia. Pomimo tego, że jej zjedzenie daje chwilę przyjemności to z tyłu głowy, pojawia się myśl, że jest to produkt wysokokaloryczny i bogaty w cukry proste. Idealnym rozwiązaniem byłaby zdrowa czekolada, której jedzenie nie narusza postanowień diety, a jednocześnie daje chwilę przyjemności. Dobra informacja jest taka, że tego typu czekolada naprawdę istnieje! To właśnie surowa czekolada.
Czekolada z surowych ziaren kakaowca słodzona zamiennikami rafinowanego cukru nie ma negatywnego wpływu na gospodarkę węglowodanową i może być spożywana również przez osoby z insulinoopornością i cukrzycą. Wyróżnia się również wyższą zawartością polifenoli, które wykazują działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne, a przez to obniżają ryzyko chorób układu krążenia i opóźniają procesy starzenia.