Jak oświetlić restaurację? Wybieramy stylowe oświetlenie
Wybór właściwego oświetlenia stanowi ważny etap podczas aranżacji wnętrza restauracji. Warto pochylić się nad nim dłużej, gdyż dobrze dopasowane lampy kształtują pomieszczenie i nadają mu swoistego charakteru. Jak zatem wybrać lampy oświetleniowe, które podkreślą wygląd lokalu i stworzą odpowiedni klimat?
Oświetlenie restauracji – dlaczego ma znaczenie?
Odpowiednia gra światłem stanowi klucz do stworzenia przytulnego i nastrojowego pomieszczenia. Oświetlenie powinno współgrać z resztą wystroju tak, aby razem kreowały niepowtarzalny klimat. Inny rodzaj lamp należy wybrać do małego lokalu, a inny zaś do ekskluzywnej restauracji. W pierwszym przypadku sprawdzi się jasne światło, które zapewni wrażenie spokoju i pozwalające się zrelaksować. W drugim natomiast lepsze okaże się nieco słabsze, wprowadzające bardziej romantyczny nastrój. Duże znaczenie ma również pora dnia, w jakiej pracuje restauracja. Warto wybrać takie lampy, których natężenie można dostosować do światła zmieniającego się za oknem. Mocniejsze oświetlenie z rana pobudza organizm oraz daje mu energię, a bardziej delikatne sprawdzi się przy nastrojowych kolacjach.
Jakie żarówki i lampy wybrać?
Wybór właściwego oświetlenia wymaga uwzględnienia wielu czynników. Ważne jest przede wszystkim to, że w różnych strefach restauracji światło powinno mieć inną barwę i natężenie. Na sali najlepiej sprawdzi się bardziej ciepłe, niezbyt rażące dla oka. Warto też wybierać kilka rodzajów lamp, które będą mogły być używane w odmiennych kombinacjach. Delikatnie przytłumione lampy stołowe budują nastrój podczas wieczornych spotkań oraz stanowią akcent dekoracyjny. W ciągu dnia doskonale sprawdzi się oświetlenie zadaniowe takie jak lampy nad stołem, które dostarczają skoncentrowanego źródła światła. Należy również brać pod uwagę fakt, by każdy z punktów świetlnych był funkcjonalny. Świadczy o tym możliwość włączania tylko niektórych z nich lub ich przyciemniania. Warto też postawić na energooszczędne żarówki, które są najbardziej wydajne. Jednakże dobrze dopasowane światło nie zda się na nic, gdy styl lamp nie będzie harmonizował się z resztą wystroju. Istotna jest także ich wielkości i kierunek świecenia. Wszystkie te elementy mają tworzyć współgrającą całość.
Punkty, które warto oświetlić
Dobra restauracja to smaczne potrawy połączone z gustowną aranżacją, która zachęcać będzie gości do ponownego odwiedzenia. Warto więc zastanowić się, w jakich miejscach światło powinno być jaskrawe, a gdzie raczej stonowane. Najwłaściwszą zasadą jest ta, by stosunkowo jasną strefą restauracji był bar. Ma to oczywiście kilka uzasadnień praktycznych. Po pierwsze, goście muszą widzieć pieniądze wykładane na blat, a także to, co z niego zabierają. Po drugie, wieczorne oświetlenie baru tworzy klimat miejsca i ma bezpośredni wpływ na samopoczucie klientów, a zatem na ich decyzje zakupowe. Wart uwagi jest też centralny punkt przy wejściu. Może on rzutować na pierwsze wrażenie, jakie goście odczują tuż po wejściu do restauracji.